Arttu Pitkänen - 2023: National Cheng Kung University

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Arttu Pitkänen
Koulu
Matkakohde
National Cheng Kung University, Taiwan
Aika
01.09.2022 - 31.01.2023
Vaihto-ohjelma


Vaihto-opiskelu Taiwanissa

Taiwanin rajat aukenivat vaihto-opiskelijoille vihdoin syksyllä 2022 muutaman vuoden tauon jälkeen. Taiwanissa koronarajoitukset ovat olleet todella tiukat koko pandemian ajan ja tästä syystä jouduin odottelemaan reilun vuoden vaihtoon lähtemistä, vaikka opiskelupaikka minulla oli jo National Cheng Kung Universityssä. Vuoden odottelun jälkeen reissuun lähteminen tuntui todella uskomattomalta, sillä eipä pandemian aikana paljoa Suomestakaan matkusteltu.

Taiwaniin saapuvan opiskelijan kannattaa varattua pieneen paperisotaan erityisesti Koronan aikaan. Kaikki kyllä selviää lopulta, mutta välillä pientä turhautuneisuutta saattaa olla ilmassa. Ensimmäisellä viikolla mm. omat henkilötiedot on vietävä paperiversiona noin 6:een eri paikkaan, joista saa erilaisia leimoja. Lopulta leimoilla saa itselleen opiskelijakortin, joka helpottaa kulkua kampuksella huomattavasti. Yleisesti suomalaisesta näkökulmasta prosessit saattavat tuntua hieman vanhanaikaisilta, mutta siihen tottuu nopeasti.

Olin opiskellut Tampereen yliopistossa paljon termodynamiikkaa ja hydromekaniikkaa, joten halusin jatkaa alan opintoja myös Taiwanissa. Valitsin lopulta lukukaudelle seuraavat kurssit: Solar Thermal Energy, Advanced Numerical Analysis, Hydrological Simulation and Forecasting sekä Kiinan alkeiskurssin. Kurssit alkoivat syyskuussa ja loppuivat tammikuun alussa. Kaikki kurssini olivat pääsääntöisesti englanniksi, mutta välillä kiinaakin saattoi sekoittua mukaan. Tästä ei kuitenkaan kannata liikaa välittää, sillä kaikki oleellinen selitetään aina englanniksi. Usein paikalliset opiskelijat eivät halunneet puhua englantia, jolloin opettaja vaihtoi kielen kiinaan keskustelun ajaksi.

Erityisen mielenkiintoinen oli hydrological Simulation and Forecasting -kurssi, jossa vierailijoina oli alan professoreita Kiinasta ja Japanista. Tyynen meren rannalla myrskyjen ja tulvien simulointi on välttämätöntä, joten tästä syystä tutkimukseen on käytetty paljon resursseja. Kurssin harjoitustyönä mallinsimme valitsemamme valuma-alueen virtaamat ja analysoimme tuloksia, jotka lopulta esitimme koko ryhmälle.

Ei se elämä onneksi pelkkää opiskelua ole! Itselle erityisesti vaellusreissut vuoristossa ja paikallisten kanssa koripallopelit ovat jääneet hyvin mieleen. Kävimme muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa myös tutustumassa paikalliseen lukioon, jossa pelasimme ystävyyskoripallo-ottelun koulun edustusjoukkuetta vastaan. Ei siitä pelistä sen enempää.

Harrastusten lisäksi ruokakulttuuri on tietysti mainittava. Koska ulkona syö 2–3 eurolla, ei Taiwanissa paljoa tarvitse itse kokkailla. Koska asuntolassa ei ollut lainkaan keittiötä en tehnyt ruokaa vaihdon aikana lähes ollenkaan. Jokaisesta kerroksesta löytyi vesiautomaatti, josta sai kuumaa ja kylmää vettä. Kuumalla vedellä sai pikanuudelit näppärästi valmistettua, jos ei ollut aikaa lähteä ulos syömään. Lähes aina kuitenkin lähdimme illalla ystävien kanssa yhdessä syömään, jossa vaihdoimme päivän kuulumiset. Kokemuksena vaihto Taiwanissa oli todella mielenkiintoinen ja suosittelen lämpimästi kohdetta muillekin. Suosittelen kuitenkin hieman opiskelemaan kiinaa ennen lähtöä, sillä se helpottaa elämää kummasti. Kiinan osaaminen ei tosin ole mikään kynnyskysymys, koska englannilla pärjää mainiosti!