Henri Taneli Kaarela - 2014: Group T - International University College Leuven, Belgia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Henri Taneli Kaarela
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Group T - International University College Leuven, Belgia
Aika
16.09.2013 - 31.01.2014
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Kohde

Leuven on pieni 100 000 asukkaan kaupunki 25 kilometrin päässä Brysselistä. Kaupungissa asuu noin 50 000 opiskelijaa, joista iso osa on kansainvälisiä opiskelijoita ympäri maailmaa. Vaihtoni kohdistui Group T – International University College Leuven:iin, joka yhdistyi syksyllä KU Leuven:iin omana tiedekuntanaan. Leuven on todellinen opiskelijakaupunki, jossa on aina jotain meneillään. Tarjolla on paljon erilaisia aktiviteetteja, kuten bileitä, elokuvailtoja, päiväreissuja toisiin kaupunkeihin ja paljon erilaisia kursseja. Pangaea on kansainvälisten opiskelijoiden järjestö, joka järjestää bileitä ja päiväretkiä mm. Valloniaan. Pangaealta löytyy myös oma kahvila/baari, joka toimii kansainvälisten opiskelijoiden "kiltahuoneena". Kahvila pyörii vapaaehtoisvoimin, joten sielläkin voi työskennellä halutessaan.

Järjestelyt

Kokonaisuudessaan järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa menivät aika mutkattomasti. Etenkin Suomen päässä koordinaattori oli hyvin avulias. Hakuprosessi kohdeyliopistoon oli hieman epäselvä, yliopistojen tulevasta integraatiosta johtuen. Aluksi oli puhetta, että voisin sisällyttää vaihto-opintoihini joitain kursseja myös KU Leuvenista, jonka kanssa kohdeyliopistoni siis integroitui lukuvuoden alussa. Kuitenkin vaihtopaikan jo varmistuttua minulle kerrottiin Group T:stä, ettei se olekaan mahdollista, joten minun täytyi tehdä uusi Learning Agreement, jossa oli kursseja vain heidän kampukseltaan.

Asuminen

Aloin katsella asuntoa netistä toukokuun paikkeilla. Alun perin koetin etsiä soluasuntoa säästääkseni asumiskustannuksissa. Soluasunnoista löytyi kuitenkin heikosti kuvia, joten niiden kuntoa oli mahdoton arvioida Suomesta käsin. Yksiöistä oli paremmin kuvia, joten tämä tuntui muutenkin turvallisemmalta vaihtoehdolta. Asunnon varaaminen Suomesta käsin edellytti ensimmäisen kuukauden vuokran maksamista, mutta löysin vuokranantajan yliopiston sivujen kautta, joten uskalsin luottaa häneen. Asunto kannattaa pyrkiä varaamaan etukäteen, mutta tiedän myös vaihtareita, jotka saivat kohtuullisella vuokralla asumiskelpoisia asuntoja, vaikka heillä ei ollut mitään asuntoa tiedossa heidän saapuessaan Leuveniin.

Opiskelu

Lukukauden ensimmäisen viikon aikana lukujärjestykseni aikataulu meni uusiksi kolmeen otteeseen johtuen kurssiaikataulujen muuttumisesta. Loppujen lopuksi jouduin vähentämään aiemmin kaavailemieni kurssien määrää johtuen päällekkäisyyksistä kurssien aikatauluissa. Myös laboratorioharjoitusten ja seminaarien aikatauluttaminen tuntui hieman sekavammalta kuin kotiyliopistossa, jossa kurssien tarkka aikataulu on usein tiedossa jo ensimmäisellä luennolla.

Kurssikirjoja ei ollut välttämätön hankkia muille kuin kielikursseille. Kurssien luentomateriaalit sai ladattua netistä yliopiston palvelimelta ja niitä lukemalla ja harjoitustehtäviä tekemällä pystyi valmistautumaan tentteihin riittävästi. Työmäärä oli kutakuinkin sama kuin Suomessa. Yllätyin kuitenkin hieman ulkoa opiskelemisen painotuksesta. Kymmenien aineiden ja materiaalien puristuslujuuksia ja tiheyksiä sekä useita kaavoja piti opetella ulkoa tenttiin, eikä kaavakokoelmia ollut tarjolla. Suullisia tenttejä oli enemmän kuin Suomessa. Belgiassa suullisia tenttejä minulla oli 2/5, kun taas Suomessa minulla on ollut neljässä vuodessa yksi suullinen tentti.

Hintataso

Hintataso oli miltei sama kuin Suomessa. Ruoka oli paikoitellen hieman halvempaa. Kaupungissa on useampi opiskelijaravintola, mutta niiden hinnat ovat huomattavasti korkeampia kuin suomalaisissa opiskelijaravintoloissa. Käytännössä oli hinnan puolesta sama missä käy syömässä, sillä muut lounasravintolat olivat samaa hintaluokkaa tai hieman halvempia kuin Suomessa. Kaupungissa oli myös useita patonkimyymälöitä, joista sai täytettyjä patonkeja 3-4 € hintaan.

Asumisen kustannukset olivat samaa luokkaa kuin Suomessa. Asuntoa hankkiessa kannattaa varmistaa, mitä maksuja vuokraan kuuluu ja mitä ei. Muuten lopussa erilaiset verot ja muut maksut saattavat tulla yllätyksenä.

Matkustelu

Kaupungissa selviää hyvin pyörällä, jonka sai vuokrattua opiskelijakorttia ja passia näyttämällä kohtuulliseen hintaan. Viiden kuukauden vuokra oli vaivaiset 50 €, jonka lisäksi piti maksaa 70 € pantti. Pyörällä mitattuna etäisyydet kaupungissa olivat 10-15 minuutia.

Sijainniltaan Leuven oli erinomainen vaihtokohde, josta oli helppo tehdä viikonloppumatkoja ympäröiviin maihin. Kävin syksyn aikana Aachenissa, Luxembourgissa, Amsterdamissa, Pariisissa sekä Manchesterissa. Ikimuistoisia olivat myös reissut Belgian sisällä Bruggeen, Antwerpeniin sekä Ardennien tippukiviluoliin.

Alle 26-vuotiaat voivat ostaa GoPassin Belgian juniin 50 eurolla. GoPassissa on 10 matkaa. Myös erilaisia viikonlopputarjouksia oli aika ajoin. Etenkin viikonloppu- tai päiväreissuja suunnitellessa kannatti selvittää onko halvempi mennä GoPassilla vaiko ostaa alennuslippu. GoPassia pystyi käyttämään myös ulkomaan matkoihin kirjoittamalla pääteasemaksi raja-aseman ja osti sitten loppumatkan raja-asemalta pääteasemalle.

Erot

Belgiassa on raskas hallinto. Valtio on jakautunut kolmeen alueeseen (Vallonia, Flanderi ja Brysselin pääkaupunkialue), joista jokaisella on oma hallituksensa valtion hallituksen lisäksi. Maassa on kolme virallista kieltä: flaami, ranska ja saksa. Saksankieliset ovat selkeä vähemmistö. Flaamin- ja ranskankielisten välillä on selkeä vastakkainasettelu. Koulussa oppilaiden pitää opiskella molempia kieliä. Vallonia vaikuttaa pikku-Ranskalta, koska esimerkiksi ravintolassa englanniksi asioiminen on erittäin hankalaa; itse asiassa viittomalla pärjää paremmin. Flanderissa ihmisillä ei ole mitään ongelmia englannin puhumisen kanssa, vaan englannin osaaminen keskimäärin on parempaa kuin Suomessa.

Yhteenveto

Vaihtolukukausi oli erinomainen kokemus, jonka aikana pääsin parantamaan englannin kielentaitoani sekä kehittämään sosiaalisia taitojani. Sain ikimuistoisia kokemuksia sekä kansainvälisiä tuttavuuksia, ja valmiuteni työskennellä globaalissa työympäristössä paranivat merkittävästi. Vaikka vaihto-opiskelu aluksi hieman arveluttikin tietynlaisena hyppynä tuntemattomaan, olen erittäin tyytyväinen päätöksestäni lähteä vaihtoon. Suosittelen vaihto-opiskelua jokaiselle sitä hiemankaan harkitsevalle, koska kokemus avartaa monella tapaa.

Oulussa 9.3.2014 Taneli Kaarela