Suvi Salomaa - 2013: INSA de Toulouse, Ranska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Suvi Salomaa
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
INSA de Toulouse, Ranska
Aika
30.08.2012 - 07.06.2013
Vaihto-ohjelma
Erasmus

Kolme tärkeintä syytä vaihto-opiskeluun lähdölleni olivat toive päästä matkustamaan, halu saada uusia kokemuksia ja tahto parantaa ranskankielentaitojani. Paikaksi valikoitui Toulousen kaupunki Etelä-Ranskassa, jossa oli sopiva yliopisto, INSA de Toulouse, ympäristötekniikkaan painottuville opinnoilleni. Tarkoituksenani oli olla vaihdossa yksi lukukausi, mutta syksyn aikana huomasin viihtyväni Ranskassa niin hyvin, että lopulta tuolla patonkien, juuston ja viinin luvatussa maassa vierähtikin kokonaiset yhdeksän kuukautta.

1 Vaihtovalmistelut Suomessa

Hakuprosessi lähti osaltani käyntiin selailemalla KV-toimiston oppaita mahdollisista vaihtoyliopistoista Ranskassa. Lisätietoa kiinnostavimmista yliopistoista ja yliopistokaupungeista sain etsimällä Internetistä sekä kysymällä TTY:llä tuolloin olleilta ranskalaisilta vaihto-opiskelijoilta. POP:n ohjeiden mukaan täytin tarvittavat hakupaperit ja hyväksymisvastaus TTY:n osalta tuli helmikuun aikana. Sitä seurasi hakemusten täyttäminen INSAa varten. Samalla piti täyttää learning agreement ja kirjoittaa vapaamuotoinen ranskankielinen motivaatiokirje. Learning agreementin täyttäminen tuntui haastavalta, koska valinta piti tehdä aina vuosikurssitasolta yksittäisiin kurssivalintoihin asti. Suunnittelua tosin helpotti se, että kaikki kurssikuvaukset löytyivät netistä sekä ranskaksi että englanniksi. Myöntävä vastaus INSAn suunnalta tuli 23.5.2012. Tuolloin he toivoivat tarkennuksia kurssivalintoihini valintojeni päällekkäisyyksien vuoksi.

Ranskaan lähtöä varten tuli hankkia monenlaisia kopioita ja todistuksia, joista INSA lähetti kattavan listan sähköpostitse. Ennen lähtöä kannattaa huolehtia kuntoon muun muassa yleislääkärin allekirjoitus liikuntaa varten, syntymätodistus suomeksi ja virallisella kääntäjällä ranskaksi käännettynä molemmat Apostillen kanssa (Helsingin maistraatista), passikuvia ja matkavakuutus. Asunnonhaku onnistui täyttämällä hakuvaiheessa yksi kaavake muiden papereiden lähettämisen yhteydessä. Suosittelen lisäksi luottokortin hankkimista, jos sellaista ei vielä omista, sillä muun muassa lentolippujen ostaminen helpottuu. Lisäksi ennen lähtöä kannattaa miettiä, haluaako lisätä suomalaisen pankkitilin käyttöoikeudet omalle perheenjäsenelleen. Oma nettipankkini lukittui vahingossa väärän salasanan vuoksi vaihdon aikana ja käytännöllistä olisi ollut, että joku perheestäni olisi voinut auttaa tilin avaamisessa Suomesta käsin. Meno-paluu-lennot Helsinki-Vantaan lentokentältä Toulouseen maksoivat noin 260-320 euroa noin yhtä kuukautta ennen matkaa ostettuina.

2 Asunto, eläminen ja kustannukset

2.1 Asunto

Ensimmäiset kaksi viikkoa asuin hostellissa, koska asuinrakennukseni oli vielä remontissa Ranskaan saapuessani. Asuntoni oli 11 neliön huone Residence 1ssä (180e/kk) kampuksella.  Asunnostani kampusalueella vastasi CROUS. Asuntoa varten tarvittiin takaaja. Takaajana voivat toimia esimerkiksi omat vanhemmat, mutta tällöin heidän olisi pitänyt täyttää tietyt kaavakkeet ja liitteinä olisi pitänyt olla muun muassa tiedot heidän tuloistaan, mahdollisesti ranskaksi käännettyinä. Toinen, yllättävän helppo, vaihtoehto takaukselle oli meneminen paikallisen hallintoalueen (La Région Midi-Pyrénées) toimistoon Toulousen keskustassa hakemaan takausta. CROUS neuvoi takauksen hankkimisesta ja auttoi löytämään toimistoon. Toimistossa piti täyttää hakemus tietokoneella ja myöhemmin takausta varten pyydettiin todistus Ranskassa opiskelusta. Hakemuksen voi täyttää internetissä osoitteessa: http://garant.univ-toulouse.fr/.

Asuinrakennuksessani jokaisella oli oma suihku, mutta keittiö ja vessat olivat yhteiskäytössä muiden asukkaiden kanssa. Huoneen kalustukseen kuului sänky, patja, työpöytä, tuoli ja vaatekaappi. Yksi asuntolan huono puoli oli, että keittiö oli toisinaan melko likainen ja ruuhkainen, eikä siellä ollut jääkaappia. Toisaalta voin sanoa, että keittiö toimi ainakin omalta osaltani vaihto-opiskelijaelämäni sosiaalisen puolen ”sydämenä”, sillä samassa kerroksessa ja yleisesti ottaen koko asuinrakennuksessa asui paljon muita vaihto-opiskelijoita ja ranskalaisia opiskelijoita, joiden kanssa kommunikoiminen oli päivittäistä keittiössä kokkailun ansiosta. Talven aikana ikkunalauta toimi näppäränä jääkaappina, mutta toki monet R1:ssä asuneet hankkivat jääkaapin arkielämän helpottamiseksi. Talvesta täytyy mainita, että asunnon eristys yksinkertaisine ikkunalaseineen melko tuulisessa Toulousessa ei ollut parasta luokkaa. Kannattaa siis varautua viileisiin öihin hyvällä peitolla, villasukilla ja kunnon yöpuvulla. Sekin tuli koettua, että jopa Toulousen leveyspiireillä voi pelata lumisotaa.

Kampukselta on myös mahdollista saada niin kutsuttu studio eli yksiö (asunnoista vastaa Promologis), joihin kuuluu pieni keittiönurkkaus. Mielestäni yksi hyvä vaihtoehto on asua ranskalaisten kanssa kimppakämpässä, koska siten pääsee paremmin kosketuksiin paikallisen kulttuurin ja kielen kanssa. Sähköpostia asunnonhausta voi lähettää esimerkiksi INSAn kansainvälisen kerhon BEEn listalle. Kampuksella asuminen on käytännöllistä. Luennoille ehtii kahdessa minuutissa ja urheilumahdollisuudet ovat kattavat. Tosin välillä tuntui, että kesken kouluviikkoa keskustaan tuli lähdettyä liian harvoin.

INSAn KV-kerhon BEEn varastoon edelliset vaihto-opiskelijat jättävät monenlaisia kotitarvikkeita, joita he eivät ota mukaansa kotimaahan palatessaan. BEE tiedottaa sähköpostitse, koska kuppeja, kattiloita, peittoja ja muita tavaroita voi mennä etsimään omaan asuntoonsa kampuksella sijaitsevasta kerhotilasta. Varhainen kananpoika nappaa tietenkin jyvän, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Ranskalaisen opiskelija-asumistuen (la CAF) saaminen sen sijaan oli melkoinen byrokratiapaperisota. CAF:n voi saada, kunhan opiskelee Ranskassa ja sen suuruus voi olla noin puolet asunnon vuokrasta. CAF:n saamiseksi tuli aluksi täyttää hakemus (netissä caf.fr tai paperiversio). Lähes kolmen kuukauden jälkeen minua pyydettiin lähettämään todistuksia muun muassa Ranskassa opiskelusta ja ranskankielinen syntymätodistus Apostillen kanssa. Myöhemmin minulta kysyttiin syntymätodistus alkuperäiskielellä (suomi) ja edellisvuoden tulojani tiedusteltiin. CAF:n haun aloitin syyskuun lopulla ja ensimmäisen kerran sain sen tammikuussa. CAF maksetaan normaalitilanteessa kuitenkin myös takautuvasti hakukuukausien ajalta, joten kaikesta paperien lähettelystä ja toimistoon viennistä huolimatta se on rahallisesti kannattavaa opiskelijabudjetin näkökulmasta.

Kampuksen yliopistoravintola on auki lounasaikaan, ja ravintolan kahvilapuoli on auki myös aamuilla ja illalla. Hintaluokka oli Suomen tasoa, 3,20 euroa peruslounas, mutta ainakin kasvissyöjän kannalta vaihtelevuus ja laatu olivat melko heikot.

2.2 Pankkitili

Pankkitilin avaaminen oli paljon helpompaa kuin kuvittelin. Heti ensimmäisenä päivänä menimme INSAn ”ylioppilaskunnan”, Amicalisten, kanssa yhteistyötä tekevään pankkiin, Société Generaliin, Rangueiliin. Pankin työntekijä kopioi passimme ja todistuksen Ranskassa opiskelusta. Seuraavana päivänä palasimme pankkiin allekirjoittamaan valmiit paperit ja niin tili oli avattu. Pankkitilin nettitunnuksia ja pankkikorttia piti odotella jonkin aikaa. Pankkitilin sulkeminen oli helppo tapaus sekin. Minun ei tarvinnut kuin mennä pankkiin henkilötodistuksen ja suomalaisen pankkitilinumeroni kanssa ja allekirjoittaa tilin sulkemispaperi. Tilille jääneet rahat siirrettiin suomalaiselle tililleni muutaman viikon päästä tilin sulkemisen jälkeen.

2.3 Puhelin

Aluksi hankin viiden euron prepaid-liittymän keskustasta päämetroaseman edessä olleesta myyntikojusta.  Näillä prepaid-liittymillä monet vaihto-opiskelijat sinnittelivät ensimmäisen lukukauden ajan. Itse tein kuitenkin sopimuksen ranskalaisen B&You-operaattorin kanssa. Kymmenellä eurolla kuussa sai kaksi tuntia puheaikaa, rajoittamattomat tekstiviestit ja vähän datansiirtoa. Sopimuksen sai tehtyä netissä, edellyttäen, että omisti ranskalaisen pankkikortin. SIM-kortti saapui muutaman päivän kuluttua postitse. Liittymän sulkeminen tapahtui sekin Internetissä oman liittymätilin nettitunnusten avulla. Puhelinyhtiön työntekijä soitti minulle seuraavana päivänä netti-ilmoitukseni jälkeen varmistaakseen sopimuksen lopettamisen.

2.4 Liikkuminen kaupungissa

Yksi Toulousen hyvistä puolista on edulliset ja toimivat julkiset kulkuneuvot. Metrolinjoja on kaksi ja linjalla B pääsee helposti keskustasta kampukselle. Kampusta lähin metroasema on Phaculté de Pharmacie. Matkustuskortin voi hankkia päämetroasemalta (Jean Jaures) Tisseon toimistosta 15 euron hintaan. Sen lisäksi kortin kuukausittainen lataus, joka kattaa bussi-, metro- ja tram-matkat, maksaa 10 euroa. Kaupungissa pääsee lisäk

3 Vastaanotto ja ranskankielen intensiivikurssi

Vaihto-opiskelijoiden vastaanottotilaisuus INSA:ssa oli 27.8.  Reilun tunnin kestäneessä tapaamisessa täytettiin melkoinen pinkka kaavakkeita, joihin tuli lisätä tiedot syntymäajasta aina vanhempien ammattiin asti. Tähän tilaisuuteen piti myös tuoda etukäteen ilmoitetut kaavakkeet ja kopiot. Seuraavia päiviä varten saimme tehtävälistan esimerkiksi opiskelijakorttien noutamisesta ja Internet-tunnusten aktivoinnista.

Ennen varsinaista opiskelun alkua olin kaksi viikkoa maksullisella kielikurssilla (hinta noin 170€), jonne ilmoittauduin sähköpostitse ja tein tasokokeen kesällä Internetissä. Opetus ei ollut erityisen tehokasta, mutta voin kurssia suositella, koska jo siellä tutustuin moniin vaihto-opiskelijoihin. Intensiivikurssiin kuuluivat lisäksi ohjattu kaupunkikierros Toulousessa, yhden päivän retki lähialueelle Cordes-sur-Cielin kylään ja Albiin, vierailu juustokauppaan ja muita mielenkiitoja oppitunteja. Ennen Ranskaan menoa minulla oli ollut pitkähkö tauko ranskankielenkäytössä. Sen vuoksi en tasotestissä oikein onnistunut ja siitä seurauksena jouduin aivan liian huonotasoiseen ryhmään. Suosittelen aktivoimaan kielitaitoja jo ennen vaihtoon lähtöä.

BEEn kautta vaihto-opiskelija voi saada oman kummin (un parrain/ une marraine). BEE järjesti myös orientaatioviikon sisältäen lähinnä illanviettoja Toulousen monissa baareissa. Lisäksi pitkin vuotta BEE järjesti viikonloppuretkiä, esimerkiksi maistamaan aitoa Roquefort-sinihomejuustoa sen valmistukseen yksinoikeudet omaavaan kylään, ja muita osallistumisen arvoisia aktiviteetteja, kuten luisteluretken. INSA:ssa ei varsinaista vaihto-opiskelijatutorointia kuitenkaan ole. Parhaana tietolähteenä vaihdon alussa toimivat INSA:n opas vaihto-opiskelijoille sekä muut vaihto-opiskelijat, joilta sai aina tukea.

4 Ranskalaiset tavat ja kulttuuri

Ranska on tunnetusta hyvin byrokraattinen maa ja stereotyyppisesti ajatellaan, ettei työskentely tai toiminta ole kovin tehokasta. Monissa arkipäiväisissä tilanteissa tämä piti hyvinkin paikkansa. Joskus odottaminen oli huvittavaa, kuten kaupan kassajonojen liikkuessa uskomattoman hitaasti, koska kassaneiti kävi antamassa poskisuudelmat jonossa odottavalle tuttavalleen. Toisinaan byrokratia oli turhauttavaa, kuten CAF:n toimistoon toimitettavien lippusten ja lappusten kanssa. Vuoden lopulla huomasin yllätyksekseni, etten enää kiinnittänyt huomiota tämän kaltaisiin asioihin, vaan avoin mieli ja sopeutuminen totuttivat paikallisiin tapoihin. Se on myös mainittava, että vappupäivänä yksikään julkinen kulkuväline ei toiminut Toulousessa. Tämän huomasimme saattaessamme poislähtevää vaihto-oppilaskaveriamme lentokentälle pyörien ja tuttavan auton avustuksella.

Ranskalaisten kanssa kommunikoidessa on kaksi maininnan arvoista asiaa: teitittely ja poskisuudelmat. Erityisesti professoreita ja vanhempia henkilöitä puhutellessa olisi hyvä teititellä. Poskisuudelmat, jotka moneen kertaan aiheuttivat hauskoja sattumia, puolestaan kuuluvat arkipäivään esimerkiksi lähimpien luokkakavereiden kanssa. Ranskalaisia tavatessa kannattaa valmistautua antamaan poskipusu, eikä tyrkyttää kättä kohti toista henkilöä.

5 Opinnot

Kurssivalintojen vuoksi kaikkien vaihto-opiskelijoiden tuli ottaa itsenäisesti yhteyttä koulutusohjelmansa koordinaattoriin ensimmäisen vaihtoviikon aikana. Hänen kanssaan varmistettiin kevään hakupapereiden ja kesän aikaisten sähköpostiviestien mukaiset kurssivalinnat. INSA:ssa on periaatteessa mahdollista ottaa sekaisin eri vuosikurssien kursseja, vaikka netissä taidetaankin sanoa, ettei se onnistu. Se kuitenkin vaikeuttaa lukujärjestyksen tekemistä ja saattaa aiheuttaa ongelmia käytännön työharjoitusten kanssa. Kurssivalinnoista ei kannata liikaa stressata ennen Ranskaan saapumista, sillä ne olisi pystynyt vaihtamaan käytännössä kokonaan paikanpäällä. Vuosikurssi ja opintoala antavat eniten suuntaa valinnoille. Yksi asia, mistä vaihto-opiskelijoita ei etukäteen tiedotettu oli, että kaikkia kursseja ei ole mahdollista valita, jos kielitaidot eivät ole riittävät. Tämä koskee lähinnä humanististen tieteiden kursseja, joita INSAn opiskelijoilla on. Esimerkiksi minun tuli jättää pois Gestion des Ressources Humaines et vie dans les organisations – kurssi juurikin tästä syystä.

5.1 Syyslukukauden kurssit

Ensimmäisen lukukauden ajan opiskelin 5. vuosikurssilla suuntauksenani Génie de Procéde eli prosessitekniikka (kemia).  Viidennen vuosikurssin opinnot eivät ole enää peruskemiaa vaan kurssit ovat soveltavia sisältäen muun muassa juoma- ja jätevedenkäsittelyprosessien opiskelua. Kurssien parasta antia olivat projektit, koska niissä pystyi hyödyntämään omia vahvuuksiaan, vaikkei kaikkea omassa kotiyliopistossa olisikaan vielä opiskellut. Samalla joutui ja pääsi työskentelemään ranskalaisten kanssa, mikä tietenkin auttoi kielitaitojen harjoittamisessa.

Viidennen vuosikurssin opinnot alkoivat vasta 1.10., kun muilla opiskelijoilla kurssit alkoivat syyskuun toisella viikolla. Tämän vuoksi viidennen vuoden opiskelijoilla ei ollut varsinaista ”syyslomaa” toisin kuin muilla opiskelijoilla. Lukukauden viimeinen päivä oli 18.1. ja normaalisti koko vuoden tenttien uusinnat järjestetään INSA:ssa vasta kevätlukukauden loputtua.

5.1.1 Pollution industrielle (5 ECTS)
Pollution industrielle oli projektiluontoinen kurssi, jonka aikana ratkoimme viiden hengen ryhmissä meille annettuja ongelmatilanteita pilaantuneisiin maa-alueisiin, jätehuoltoon ja päästöihin liittyen lakeihin, prosesseihin ja mitoittamiseen tutustuen. Jokaisessa ryhmässä oli aina yksi vaihto-opiskelija. Kurssin arvosana muodostui tentistä, ongelmien ratkaisuiksi kirjoitetuista raporteista, laboratoriotyöstä ja suullisesta esitelmästä kurssin lopussa.

5.1.2 Ingénierie de la production et du traitement des eaux (5 ECTS)
Kurssilla käsiteltiin luentomuotoisesti erilaisia vedenkäsittelyprosesseja ja siihen liittyvää lainsäädäntöä. Laskuharjoituksissa harjoittelimme jätevesilaitoksen mitoittamislaskuja. Arvosanaan vaikuttivat tentti, yksi laskuharjoitus, kaksi laboratorioharjoitusta ja kurssin lopuksi kolmen hengen ryhmissä tekemämme ryhmätyö jätevesilaitoksen mitoittamisesta.

5.1.3 Modélisation multi-échelles des systèmes polyphasiques (5 ECTS)
Kurssin aiheena oli monifaasisysteemien mallintaminen.  Luennoilla käsittelimme massan-, energian- ja liikkeensäilymislakeja. Yli puolet kurssin tuntimäärästä oli mallintamista tietokoneavusteisesti. Käytimme Matlab-, Excel- ja Fluent-ohjelmia mallintamiseen. Jokaisesta pienryhmissä tekemistämme mallinnuksista tuli kirjoittaa raportti. Kurssiarvosana muodostui raporttien ja kurssin lopuksi tehdyn ryhmäprojektin mukaan. Tämä kurssi oli minulle vuoden aikana vaikein puutteellisten pohjatietojen vuoksi. Olen melko varma, että ilman ryhmäläisteni tukea en olisi saanut hyväksyttyä arvosanaa.

5.1.4 Concevoir et dimensionner des procédés (9 ECTS)
Tämä oli ehdottomasti vaihto-opintojeni paras kurssi, vaikka aluksi 9 opintopisteen laajuinen melko itsenäinen projekti ranskalaisryhmän kanssa kuulosti pelottavalta. Kurssi muodostui koko lukukauden kestäneestä projektista 5-6 henkilön ryhmissä sekä viikoittaisista englanninkielentunneista. Ryhmälläni aiheena oli todellisen pienjätevedenpuhdistamon biosuodatusavusteisen prosessin uudelleenmitoitus. Noin kerran viikossa kokoonnuimme itsenäisesti ryhmän kanssa työnjakoa, yhteistä tietojen läpikäyntiä ja pohdintaa sekä varsinaisia mitoituslaskuja varten. Muutaman viikon välein tapasimme myös ryhmämme vastuuprofessoria ja kerran kävimme vierailulla jätevedenpuhdistamokohteellamme. Projektiin tuli sisällyttää myös taloudellinen arvio prosessin kannattavuudesta sekä elinkaarianalyysi. Lukukauden lopuksi projektista pidettiin 45 minuutin englanninkielinen esitelmä.

5.1.5 Français Langue Etrangère semestre 1 (3 ECTS)
Ranskantunteja oli kerran viikossa aina torstai-iltapäiväisin, koska silloin INSA;n vakituisilla opiskelijoilla ei ole kursseja ja näin ollen vaihto-opiskelijoiden opinnoissa ei tule päällekkäisyyksiä. Kurssiarvosana muodostui kahdesta tentistä ja tuntiaktiivisuuden mukaan saadusta arvosanasta.

5.1.6 Français Langue Etrangère session été (3 ECTS)
Tämän ranskankielen intensiivikurssin mainitsinkin jo aiemmin tekstissäni. Kurssin arvosanaan vaikuttivat pareittain tehty suullinen esitelmä ja kirjallinen tentti.

5.1.7 Sports (5 ECTS)
Osallistuin Pyreneillä järjestetylle kolmen päivän intensiiviurheilukurssille ja siellä oli todella hauskaa. Ilmoittautumisen kurssille tein jo ensimmäisen vaihtoviikon aikana maksamalla 60€ INSA:n urheilutoimistolla (Bureau de l’Assosiation Sportive, liikuntahallilla).

5.2 Kurssit kevätlukukaudella

Toisen lukukauden opinnot otin kolmannelta vuosikurssilta, koska 5. vuosikurssin opiskelijoilla koko kevätlukukausi muodostuu työharjoittelusta ja siten he lähtevät pois yliopistolta tammikuussa.  Lisäksi kolmannen vuosikurssin opinnot sopivat paremmin Suomen tutkintooni, kuin neljännellä vuosikurssilla tarjolla olleet kurssit. Lukukausi alkoi kolmannella vuosikurssilla heti edellisen lukukauden loputtua, eli 21.1., ja loppui virallisesti kesäkuun puolivälissä. Minä palasin Suomeen 1.6. kesätöiden vuoksi. Kurssivalintojeni ansiosta minulla ei ollut tenttejä tai luentoja tuon päivämäärän jälkeen, vaikka muuten lukukausi olisi kestänyt vielä muutaman viikon pidempään.

Sanoisin vinkkinä Toulouseen tuleville vaihto-opiskelijoille, jotka aikovat olla koko vuoden vaihdossa, että on mielekkäämpää valita jokin muu kuin 5. vuosikurssi. Siten voi viettää koko vuoden samojen opiskelijoiden kanssa, mikä helpottaa kurssien suorittamista ja on toki mukavaa sosiaalisen elämän kannalta, kun voi tutustua omiin luokkakavereihinsa paremmin.

5.2.1 Procédés de transformation de la matière et l'énergie  (3 ECTS)
Opintojakso käsiteltiin luennoilla eri kemianaloja ja niihin liittyviä prosesseja. Laskuharjoituksissa piirsimme prosessikaavioita ja laskimme materiaalitaseita. Opintojaksoon kuului myös kirjallinen ryhmätyö ja siihen liittyvä suullinen esitelmä jostakin kemianalan prosessista. Esimerkiksi minun ryhmäni projektin aiheena oli beetakaroteenin tuotanto levästä.

5.2.2 Propriétés des fluides et transfert de matière (5 ECTS)
Kokonaisuus koostui kahdesta osasta: nesteiden ominaisuudet ja materiaalinsiirto. Nesteiden ominaisuuksiin liittyviä laskuja teimme muun muassa aiheista entalpia, entropia, viskositeetti ja diffusiviteetti.  Nesteiden ominaisuuksien liittyen opiskelimme ProPhy-nimisen tietokoneohjelman käyttöä. Materiaalinsiirtoon liittyen laskimme materiaalitaseita erilaisille reaktoreille. Arvosana muodostui neljästä kirjallisesta tentistä, yhdestä tietokoneohjelma-avusteisesta tentistä sekä käytännön laboratoriotöistä, joista kirjoitettiin raportit.

5.2.3 Thermodynamique et énergétique (4 ECTS)
Kurssin keskeisiä termejä olivat energia, eksergia ja hyötysuhde turbiineihin, kompressoreihin ja lämmönvaihtimiin liittyen. Luentoja ja laskuharjoituksia oli molempia noin 20 tuntia, joiden lisäksi kurssiin kuului yksi käytännön laboratoriotyö nestekaasun palamisreaktioihin ja lämmönsiirtoon liittyen.

5.2.4 Français Langue Etrangère semestre 2 (3 ECTS)
Tähän ranskankurssiin liittyivät samat käytännönjärjestelyt kuin ensimmäisellä lukukaudella.

5.3 INSA koulujärjestelmä

INSA ei ole varsinainen yliopisto vaan insinöörikoulu, ja ero Suomen yliopistoihin näkyy muun muassa siinä, että luennot ovat pääsääntöisesti aina saman luokan kanssa. Oppiminen pohjautuu ”problem based learning”-ajatukseen, joten jokaiseen kurssiin kuuluu käytännön harjoitteita laboratorioissa tai tietokoneavusteisesti. Projekteja ja raportteja tuntuikin olevan jatkuvasti tehtävänä.  Näissä TP:ssä (travaux pratiques) on pakollinen läsnäolo ja niihin piti tuoda oma laboratoriotakki. Pidin tästä oppimistyylistä, koska TP tehdään ryhmissä tai pareittain, ja siten niihin sai apua ranskalaisilta opiskelijoilta. Lisäksi kokeiden painoarvo on näin ollen pienempi. Ranskalaiset opiskelijat olivat useimmiten mukavan auttavaisia. Erityisesti viidennen vuosikurssin opiskelijoista oikeastaan kaikki ovat itsekin olleet ulkomailla joko opiskelijavaihdossa tai työharjoittelussa, joten heiltä löytyi ymmärrystä vaihto-opiskelijaa kohtaan. Myös luennoitsijat toistivat useampaan otteeseen, että vaihto-opiskelijat voivat ottaa heihin yhteyttä, jos kurssin asiat tuntuvat epäselviltä.

Luennot ovat periaatteessa kaikilla aina klo 8-12.15 ja 14–18 siten, että välissä on parin tunnin ruokatauko. Vaihto-opiskelijoilla päivän pituus riippuu tietenkin valittujen kurssien määrästä. Monesti tuntui, että informaatio luento- tai laboratoriotyöajoista tuli melko myöhään tai saattoi muuttua viimehetkellä, joten kovin tarkkaa tietoa kaikista kurssin asioista ei kannata alkuun odottaa. Yksi negatiivinen asia vaihto-opiskelijan kannalta INSA-järjestelmässä on, että paikallisilla opiskelijoilla tuntui olevan niin paljon tehtävää opintojen parissa, että esimerkiksi minun oli vaikeahko löytää yhteistä hetkeä vapaa-ajalla vaihtokummini kanssa.

Tentit järjestetään erillisessä tenttisalissa tai normaalissa luokassa. Kestoltaan tenttini olivat yhdestä tunnista aina kolmen ja puolen tunnin kestoon saakka. Vaihto-opiskelijoilla on yleensä oikeus 1/3-lisäaikaan muihin opiskelijoihin verrattuna ja lisäksi sanakirja oli sallittu kaikissa tenteissä. Muuten tenteissä pärjäsi graafisella laskimella. Esimerkiksi Solver-toimintoa tarvittiin muutamaan otteeseen, ja usein kaikki kurssimateriaalit sai ottaa mukaan tenttiin. Jotkut professorit haluavat, että tentit tehdään kuulakärkikynällä.

INSAssa liikunta on pakollista kaikille muille paitsi vaihto-opiskelijoille. Myös vaihto-opiskelijat saavat valita liikuntaa lukujärjestykseen. Liikunta tuo mukavaa vaihtelua muihin kursseihin ja lisäksi siitä saa opintopisteitä, koska ne ovat osana muita kokonaisuuksia. 5. vuoden opiskelijoille urheilu järjestettiin kolmen päivän kurssina Pyreneillä.  Muilla vuosikursseilla liikunta sijoittuu lukujärjestyksessä keskelle päivää.

Lisäksi INSA:ssa on paljon kerhoja ja mahdollisuuksia harrastaa esimerkiksi rugbyä, kiipeilyä, uintia, tanssia, koripalloa, teatteria, musiikkia, tietokonepelejä ja paljon muuta. Itse liityin tyttöjen rugbyjoukkueeseen. Harrastin lisäksi afrikkalaista jazz-tanssia ja kävin ratsastamassa silloin tällöin.  Vuodeksi urheilulisenssi on 35€, ja sen on pakollinen tiettyjä lajeja harrastaessa.

6 Vinkkejä Toulouseen matkaaville

Toulousesta on helppo matkustaa muualle Etelä-Ranskaan ja Espanjan puolelle. Pariisiin pääse lentäen tunnissa, johon täytyy toki lisätä metromatkat ja lennon odottaminen tai suunnilleen samaan hintaan junalla noin kuudessa tunnissa. Pyreneet ovat lähellä, jos haluaa laskettelemaan ja sinne löytyy netistä hissilipun sisältäviä päiväreissuja edulliseen opiskelijahintaan. Jos junalla matkustaa useampaan kertaan tai pidempää matkaa, kannattaa ostaa nuorisoalennuslippu (Carte de Jeune, SNCF) rautatieaseman lipputiskiltä 50 € hintaan. Sillä saa aina vähintään 20 % alennuksen lipuista. Usein halvin ja helpoin tapa matkustaa on ottaa covoiturage (covoiturage.fr), eli kimppakyyti. Siihen on olemassa oma nettisivustonsa, jossa pystyy varaaman matkoja ja maksamaan ne. Minulla on kyseisestä palvelusta vain positiivisia kokemuksia, mutta tietenkin kannattaa käyttää omaa harkintaa siitä, haluaako matkustaa yksin tuntemattoman kuljettajan kanssa. Suosittelen käymistä Airbus:lla ja avaruuspuistossa Cité de l’Espace:ssa, onhan Toulouse lento- ja avaruustekniikastaan tunnettu kaupunki. Ranskalaisiin crêpes’hin ja muuhun alueen ruokakulttuuriin Cassouletteineen (ankka-makkara-papupata) kannattaa tutustua hyödyntäen Toulousen runsas ravintolatarjonta.

7 Loppusanat

Kuten yhdessä vaihtokavereideni kanssa totesimme, uskon, että jokaisen opiskelijan lähtiessä vaihtoon, ei maailmassa enää sodittaisi. Utopistinenko ajatus? Ehkä, mutta ainakin minun ympärille muodostui tärkeä, niin kutsumamme ERASMUS-perhe, ihmisistä, joiden kanssa olin intensiivisesti tekemisissä päivittäin ja joita tulen kaipaamaan vaihtovuoteni jälkeen. Yhteiset viikonloppubrunssit, reissut, juoksulenkit ja monet muut asiat joita yhdessä teimme, olivat vaihtoni parasta antia. Olen myös iloinen kohenneista ranskankielentaidoistani, vaikken harmikseni, muttei yllätyksekseni, palannut Suomeen kuin syntyperäinen ranskankielenpuhuja. Viimeisinä vinkkeinä Toulouseen lähteville haluan sanoa, että kannattaa opiskella espanjaa, koska Espanjan rajan kivenheiton päässä Toulousessa ja espanjalaisia vaihto-opiskelijoita on siellä runsaasti. Omaa järkeään saa käyttää ja kannatta pysytellä poissa katoilta!